Dün akşam ilçenin yarısında uzun süre elektrik yoktu. Benim evin olduğu tarafta arada kesilip geldiyse de uzun süren kesinti diğer taraftaydı. Carrefour’a gitmek üzere dışarı çıktım. Uzun zamandır böyle bir görüntüye maruz kalmamıştım. Karanlığın yüreğine doğru yol alıyordum adeta. Çarşının tam ortasına kadar tüm dükkanlar ışıl ışılken, belirli bir noktadan itibaren zifiri karanlık hüküm sürüyordu. Ne dükkanlar ne sokak lambaları... Tümden karanlık. Elektrik olmadığında dünyanın geceleri bu kadar karanlık olduğunu unutmuşum -onu anladım.
Bir tane pastanede elektrik vardı bir tek. Bir şey almak üzere içeri girince bir tek onlarda elektrik olduğunu, onun dışında yüzlerce metrelik, belki iki kilometrelik şerit boyunca tek dükkanda elektrik olmadığını söylediğimde, mağrur bir gülümsemeyle ve hafiften gözlerini kapatarak “bizde jeneratör var” dedi.
Carrefour’a vardım, alacaklarımı alıp eve doğru yola koyuldum. Biraz uzak sayılır. Aradan geçen yirmi beş dakikada elektrikler hâlâ kesikti. İlk kesildiğinde ortaya çıkan neşe de yavaş yavaş kasvetli bir havaya bırakmıştı yerini. İnsanların suratı asıktı. Kimisi telefonunu el feneri olarak kullanıyor, dükkan sahipleri ise kapılarında yüzleri düşmüş bir hâlde bekleşiyor ve sıkıntıyla kol saatlerine bakıp duruyordu. Baştaki neşe yerini “yeter artık”, “ne zaman gelecekmiş?” gibi yakınmalara bırakmıştı.
Eve geldiğimde televizyonu açtım. Bu kadar olur. Amasya’nın bilmem ne köyünde cep telefonları çekmiyormuş. Köylüler bundan şikayetçiydi. Köylerine bir an önce bir baz istasyonu kurulmasını talep ediyorlardı.
Görünen o ki modernleşmeyi istemeyen yok. Elektriksiz, telefonsuz ve internetsiz bir dünyayı, dün akşam tanık olduğum o karanlık dünyayı ciddi anlamda isteyen kalmamış. Varsa da marjinalden de öte bir azınlıktır.
Ben daha da fazlasını, teknolojinin çok daha ilerlemesini, kablosuz güç aktarımının yaygınlaşmasını, tarlada ve fabrikalarda robotların çalışmasını, yapay zeka ile hayatın çok daha kolaylaşmasını, böylelikle insanların zamanlarını entelektüel, sanatsal ve kişisel kimi ilgilerine ayırabilmelerini istiyor, gelecekten bunu bekliyorum.
Yaşasın modern uygarlık.